Wat is een goede adviseur?Wees als ondernemer kritisch bij
het inschakelen van een adviseur

Welke adviseur?

Wellicht beschikt u over eigen adviseurs, zoals bijvoorbeeld de accountant, advocaat en bevriende ondernemer. Zonder vervelend te willen doen, zien wij vaak dat de accountant ernstig in gebreke is gebleven met de financiële verslaglegging. Een advocaat die soms ook curator speelt, denkt vaak alleen in termen van problemen zoals bestuurdersaansprakelijkheid en paulianeuze acties. En een bevriende ondernemer is geen insolventieadviseur. Kortom: verlaat u niet op het verleden maar richt u nu al direct op het heden en de toekomst. Beslis om andere adviseurs in de hand te nemen.

Besef hierbij wel dat zeilen in rustig weer anders is dan zeilen in stormachtig weer. De gemiddelde adviseur heeft met dit laatste weinig ervaring. Hierbij is het voor de eerder betrokken adviseurs soms lastig om kritisch te kijken naar de huidige situatie en de toekomstplannen van een onderneming wanneer men zelf in het verleden als adviseur bij de onderneming betrokken is geweest.

https://www.qiviq.nl/wp-content/uploads/2020/03/Anastasia-11.jpg

Anastasia Vassilieva
Herstructureringsadviseur

Kritisch bij inschakelen adviseurs

Wees als ondernemer kritisch bij het inschakelen van een adviseur. Cruciaal zijn relevante referenties en branchekennis. Een gemiddelde adviseur zal snel vertellen dat hij ervaring heeft in uw branche, maar probeer dit te verifiëren door echt door te vragen. Het reorganiseren, herstructureren, saneren en doorstarten van bedrijven is een vak apart. Er zijn maar weinig echte (onafhankelijke) specialisten en insolventiejuristen. De vuistregel: wees net zo kritisch over het inschakelen van een adviseur als over het kiezen van een leverancier. Immers, u hebt hen allebei hard nodig en u moet hen allebei betalen.

Kwaliteit onderschat

Veel ondernemers kiezen voor de adviseur met het laagste tarief. Besef dat er veel kwaliteitsverschil is tussen adviseurs. Beter een duurdere adviseur met enorm veel kennis van zaken en bergen met ervaring waarbij u een goed gevoel hebt, dan een goedkopere adviseur met te weinig kennis. De juiste adviseurs spelen een cruciale rol bij een succesvolle herstart of doorstart van uw bedrijf.

QiViQ Juristen B.V.
Veluwezoom 5
1327 AA Almere
Telefoon: 085 – 0666 500

Disclaimer & Privacyverklaring